Nieuws

Nieuws


Van theepotten en zielerust…

Bij Option gaat het eigenlijk altijd om bewustwording*. Aan de hand van je ervaringen in het moment, of in een situatie waarvan je je de momenten herinnert, ga je na wat er speelt, hoe je je voelt, en wat je zou willen. Normaalgesproken leven we een groot deel van het leven op een soort automatische piloot. Op eerdere momenten trekken we uit onze cultuur of onze opvoeding of onze ervaringen conclusies over hoe dingen werken in het leven: als dit gebeurt, is het goed, en als dat gebeurt, is het niet goed. En met deze oordelen komen natuurlijk ook de gevoelens mee. Als ik de gebeurtenis als “goed” heb leren bestempelen, voel ik me plezierig, en andersom, als ik hem als “niet goed” heb leren bestempelen, voel ik me er vervelend bij. Een voorbeeld: als je ooit als kind je handjes gebrand hebt aan een theepot, wil je daar voorlopig helemaal niets meer mee te maken hebben! Maar als je juist uit die theepot als eerste net als de grote mensen ook een kopje thee mocht drinken, of als er thuis iemand voor je klaarzat na schooltijd met een pot thee, dan krijg je positieve associaties bij de theepot. En bij de thee. En bij de aanbieder van de thee. En zo simpel als dit voorbeeld werkt het eigenlijk. Maar er zijn veel van dit soort lessen, daarom overzien we het niet zomaar. Daar is bewustwording nodig, als een bepaald negatief gevoel in de weg gaat zitten, of te lang aanhoudt.

Sommige lessen worden (uit)gedeeld in de hele maatschappij (“dit soort mensen zijn beter dan dat soort mensen”, “als iemand overlijdt, ben je opmerkelijk als je niet verdrietig bent/blijft” “als Nederland wint in de voetbalcompetitie/als Sinterklaas zijn intocht houdt/op Koningsdag, zijn we collectief enthousiast en blij”), en daardoor worden deze ideeën als het ware vanzelfsprekend. Het gevoel lijkt automatisch bij de gebeurtenis te horen. En toch is het een (collectieve) gedachte die bepaalt dat dit gevoel ontstaat, en kunnen we die gedachte veranderen. Organisaties de werken aan discriminatie en inclusie zijn bijvoorbeeld voortdurend bezig om gedachten over buitenstaanders en wie-bij-de groep-hoort te veranderen, te confronteren, bewust te maken.

Sommige conclusies trek je al heel vroeg in je leven, en zijn uniek voor jou zelf. Jouw ervaringen leren je bijvoorbeeld, dat het gevaarlijk is om ’s avonds in het donker nog buiten te lopen. Of om alleen te zijn met een belangrijke man. Of om je gevoelens te laten zien als iemand je pijn doet. Of om tussenbeide te komen bij een ruzie. Gelukkig zijn er ook positieve conclusies, die je leren dat mensen je aardig gaan vinden als je interesse in ze toont, of als je koekjes voor ze bakt, of als je hun naam onthoudt. Dat je op school betere cijfers krijgt als je oplet, je best doet en je huiswerk voorbereidt. Ingewikkelder wordt het, als je deze dingen doet, maar toch niet vooruitgaat op school. Stel je bent dyslectisch. Of er is iets anders bijzonders aan de hand. Dan trek je maar al te snel de conclusie dat je niet deugt. Dat jij het niet kunt, dat je dom bent, dat je machteloos bent om er iets aan te veranderen. Maar dat hoeft niet waar te zijn! Dat is waar de Opion-methode je helpt om je stapje voor stapje bewust te worden van je gevoelens en de redeneringen en gedachten die deze gevoelens teweeg brengen. Het leven kan anders, en jijzelf staat aan het roer. Je kunt zelf je gedachten opnieuw onder de loep nemen.

Tot nog toe bood ik binnen Option Support met name cursussen/trainingen en gesprekken aan. Je komt een dagje of een uurtje langs, en we aan aan de slag. Middels aangeboden ervaringen kun je je bewustworden hoe je denkt en reageert. Middels gesprekken kun je je gevoelens en gedachten ontleden. In de huidige tijd van overbelasting en overprikkeling kan het zijn, dat de gedachte van “aan de slag gaan” alleen al, moedeloze gevoelens oproept. Lichaam en geest geven aan, dat er al veel te veel is om aandacht aan te besteden, veel te veel een appél op ons doet, veel te veel ons uitnodigt, ons dwingt, ons prikkelt. Veel mensen verlangen juist naar rust. Even weg  te kunnen zijn van dit alles. Voor hen is er de mogelijkheid om bewustwording te laten ontstaan vanuit de stilte. In een retraite (een periode per dag, of een week tegelijk) trek je je terug uit alle drukte. Uit de wereld van kloosters en religie en mindfulness komt de inspiratie voor de vorm van de Option-retraiteweek.

In een Optionretraite ga je een week lang ervaren hoe het is om stil te zijn en je eigen geest de kans te geven om te laten horen wat haar bezighoudt. Je krijgt kleine aanknopingspunten: inspirerende teksten, Option-opdrachtjes, en de uitnodiging om nou juist niet te werken. Om je leeg te maken, ruimte te maken voor gedachten die zich fluisterend aandienen. Om te ervaren wat het met je doet als je niet geleefd wordt door je omstandigheden, je werk, de mensen die vragen, die willen overtuigen, die dwingen, die hun mening opdringen. Alleen maar stilte, een enkel tekstje, een gedachte om de dag in mee te nemen, en je eigen levensvraag, puzzel, of behoefte aan helderheid die de week met je meegaat.

Ook daar ontstaat bewustwording. Een nieuwe bewustwording. Je eigen wijsheid. Of de absurditeit van hoe het gaat. Of je verlangen krijgt een stem. Antwoorden komen zomaar in je op. Inzichten verrassen je. Stel je voor dat het zo eenvoudig kan zijn. Zo helder. Zo puur jezelf.

Natuurlijk kan het ook zijn dat er véél naar boven komt. Datgene wat normaal overschreeuwd wordt door het leven. Dat wat ligt te wachten. Dat wat altijd is weggestopt. Je kunt je eigen stilte doseren. Veel stilte, is veel bewustwording. Er is de mogelijkheid om in dagboek of in een dagelijks gesprek de zaken te delen, te ordenen, of om lastige gevoelens te onderzoeken.

Over de omgeving in het Sauerland raak ik niet uitgepraat. Prachtige wandelingen door de bergen, de bossen en weilanden, de dorpjes hier en daar uitgestrooid. Herten en hazen, bloemen en oogst, de geur van dennen en van dauw, frisse lucht, sterrennacht, wolkenhemel. Verrukkelijk eten, een liefdevolle omgeving. Je eigen kamer en badkamer, en vele ruimtes binnen en buiten om samen te zijn of je eigen plekje te zoeken.

Dit jaar voeg ik in het Sauerland nog twee andere mogelijkheden toe, voor diegenen die wel voldoende stilte achter de rug hebben bijvoorbeeld, maar die toch een leerzame vakantieweek willen meemaken: oefen de basishouding voor de Option-dialoog en werk meteen aan je eigen onderwerpen, of breng je creativiteit en je denken op gang. Ook voeg ik in een andere omgeving toe: een privéweek van gesprekken en vakantievrijheid. Samen kiezen we een plek om op eigen gelegenheid rond te lopen en op terrasjes te zitten, een kerkje binnen te lopen, mensen te kijken, een duik in de zee te nemen, een boottochtje, een verrukkelijk maal. Stel, je wilt bepalen wat je pad moet zijn, hoe je gelukkig zult zijn, of wat je wilt besluiten. Stel, je wilt iets onderzoeken of ergens van herstellen. De omgeving en de gesprekken helpen je om even vanuit een nieuw perspectief, weg van de routines en vastigheden van thuis, te voelen en te luisteren. Consider yourself invited!

*Je wordt je bewust waar en hoe en waarom je onwillekeurig een naar gevoel inzet om jezelf een signaal te geven. Waar je niet-kiest voor geluk, met andere woorden.

Ik had zin in buitenland, dit jaar. Daarnaast is er in Nederland een bruisend jaar, waarin ik twee gezinsteams mag begeleiden, een stel volwassen mensen met autisme, de gewone Option-dialogen doe voor wie zich gelukkiger wil voelen en/of zijn attitude wil bijspijkeren, de Option-jaartraining II start mét vooraf een verkorte jaartraining I, een wetenschappelijke onderbouwing van de Option-methode afrond, doorwerk aan interviews over contactgerichte begeleiding en attitude, registraties in orde wil maken, en uitzie naar een attitudetraining vanuit reflectie en stilte in het Sauerland. Onderstaand de data, prijzen en locaties op een rijtje. Ik hoop dat er iets voor je bijzit!

Ik waardeer ieder die meedenkt en mee-werkt!

Heerlijk, leven met genoeg rust en vrijheid! En toch steeds genoeg te doen. Ik geef onder het kopje Cursudata de data van wat gepland is. Er is ook een omschrijving opgenomen van de cursussen die ik van jaar tot jaar heb verzorgd. Ik vind het heerlijk om deze cursussen te geven, maar ik vind het fijn als jij als belangstellende mee initiatief neemt zodat er minimaal 8 deelnemers bijelkaar komen en dat er in overleg met mij een datum gekozen wordt. En jawel, dat gebeurt ook! Ik heb zelf een lesruimte in Amersfoort of Utrecht of ik kom naar jullie toe elders in het land. Ik vind het fijn als je me belt om een dergelijk initiatief te nemen, of met andere goede tips: 033-8886360, of per mail: option@knoware.nl.

PGB en aftrek
Als je vragen hebt over het cursusaanbod, kun je me altijd bellen (033-8886360) of mailen (option@knoware.nl). Omdat velen van jullie een PGB (persoonsgebonden budget) ontvangen, wil ik hierbij nogeens melden dat ik me ervoor inzet dat deze cursussen en diensten als begeleiding en/of advies vergoed worden. Cursussen die vaardigheden voor je werk aanbrengen zijn eventueel uit dien hoofde aftrekbaar.

Met hartelijke groet,

Karen Gerritsen

Photo by 童 彤 on Unsplash