Als je hersenen anders werken

Als je hersenen anders werken

Buitenbeentje 
Vind je het leven niet eenvoudig? Heb je het gevoel dat je moet zoeken naar de regels van het sociale leven? Dat je vaak de plank misslaat, of niet weet hoe je zaken aan moet pakken? Heb je het gevoel dat anderen je soms maar vreemd vinden? Reageer je heel anders op gebeurtenissen dan de rest? Kun je soms moeilijk communiceren over je gedachten? Overkomt het je wel dat men steeds wil dat je ‘gewoon’ doet? Voel je je vaak eenzaam, somber, boos of verward? Dan kan het zijn dat je hersenen op een bijzondere manier functioneren.

Neurotypisch
De zgn. differently-brained onderscheiden zich van de’standaardmens’, die ook wel ‘neurotypisch'(NT) wordt genoemd. Deze grootste groep mensen denkt en functioneert op een bepaalde manier, althans dat is de theorie. Als ‘anderse’ (zoals ik ze in mijn onderzoek noem) kun je bijvoorbeeld meer dan gemiddeld gericht zijn op details, en daar erg goed in zijn, maar minder goed in het plaatsen van de details binnen een groot geheel, de verbanden leggen. Het kan zijn dat je erg visueel bent ingesteld en zelfs ‘visionaire’ denksprongen maakt. Het kan zijn dat je snel wordt afgeleid door wat je ziet, hoort, of voelt. Het kan zijn dat je extra gevoelig bent voor de emoties van anderen of de ‘ondertoon’ in wat anderen zeggen.

Option als steun 
De option-attitude en methodiek blijkt een belangrijk hulpmiddel te zijn om verder te komen, ook als je hersenen op een bijzondere manier functioneren. Wellicht de eerste die hiermee aan de slag ging is B.N. Kaufman, inmiddels zijn er velen door hem opgeleid. De option-dialoog en de option-basishouding gaan ervan uit dat je zelf alle informatie over je zelf en wat jou beweegt, in huis hebt. Door middel van niet-oordelende, niet-sturende vragen kun je samen veel van de verwarrende zaken helder krijgen, inzicht krijgen in waarom dingen moeilijk zijn, en oplossingen formuleren die passen bij jou.

Proberen? 
Als je meer informatie wilt, of als je een option-gesprek wilt aangaan, bel me dan. We kunnen ook communiceren per e-mail, voor informatie of ook voor ‘sessies’. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten!

In de option-dialoog zoals ik die hanteer maak ik gebruik van mijn kennis over de Option Method Dialogue® en de Option Process Dialogue/Powerdialogue®.