Een gesprek beginnen

Een gesprek beginnen

Heb je wat uit te knobbelen?

Ik ben opgeleid tot goed luisteraar, een actief luisteraar, niet meer dan dat. Ik volg wat je zegt en mijn vraag volgt je betoog – je bepaalt zelf waar we heen gaan. Ik ga er niet vanuit dat ik weet wat goed voor je is, ik heb geen model van hoe een mens zou moeten zijn. Daarom kan ik je ook niet sturen, alleen maar volgen. Toch is de option-dialoog een prachtig middel om te gaan begrijpen waarom je met bepaalde dingen niet gelukkig bent. Een dialoog kan plaatsvinden per mail, Skype, telefoon, of samen aan tafel of in de natuur.

Option Method-dialoog: jezelf helpen gelukkiger te worden Hoe dat werkt? Een bepaalde situatie roept een bepaalde emotie op. Die emotie wordt eigenlijk altijd gevoed door een veronderstelling. Door te kijken naar de geldigheid van deze veronderstellingen kun je de emoties buitenspel zetten. Zodra je je realiseert welke molensteen je al zo lang meedraagt, kun je hem gewoon besluiten neer te leggen.

Overleg of ondersteuning

Veel jaren heb ik deze woorden niet in de mond durven nemen. Immers – bij de Option-attitude is het de ander die de beste expert is op gebied van zichzelf en haar eigen situatie.  Daar sta ik nog steeds achter. Toch kunnen er situaties zijn, waarbij je best wat kennis of informatie van buitenaf kunt gebruiken. Bijvoorbeeld over hoe je dingen aanpakt in je relatie, in een benauwde situatie, of als je omgaat met mensen die anders dan anders zijn. Ook op gebied van zingeving, levensverhaal, inspiratie (en de tegenpolen daarvan) ben ik opgeleid. Geef het aan, als je wilt dat het gesprek deze kant op gaat. Ik heb inmiddels enorm veel kennis en ervaring die ik graag tot je beschikking stel.

Starten
Als je de geest hebt, kun je meteen per e-mail een gesprek starten. Schrijf gewoon in je eigen woorden op, wat je wilt bespreken. Daarna krijg je van mij wat option-vragen over wat je geschreven hebt. Zo kunnen we heen en weer mailen. Ik houd mijn uren bij. Het kan helpen om de vragen beter te begrijpen en je antwoorden gemakkelijker te vinden, als je eerst wat over Option leest (zie bijvoorbeeld elders op deze website. Ik kan je ook wat toesturen.). Wat ook kan helpen, is als je in elk geval een eerste sessie telefonisch of persoonlijk hebt gedaan, of een dagje cursus. Dan weet je beter hoe de toon van de vragen bedoeld is. Je kunt ook eerst eens bellen voor een oriënterend gesprek. Maar dat hoeft niet. Jij beslist. Ik lees graag wat je te melden hebt!